Vår gård

Gårdsköp, hur kom det sig?

Tankar kring gårdsköp har vuxit hos oss hela tiden. Vi började smått med att se runt på diverse mäklarsidor. För att veta om det fanns någon möjlighet för husköp så behövde vi göra ett besök till banken, vi bokade tid och väntade sedan på ett besked om huslån var möjligt. 2020 var ett kaotiskt år för många även för oss fanns det frågetecken om permitteringar och annat som kunde sätta stopp för ett lån. När vi sedan fick ett besked från banken om att lånet beviljas så började vår resa med hussökande på riktigt! Vi var på flera husvisningar men inget som föll oss helt i smak. Vi fortsatte leta men utan resultat. När husletandet inte gav någon napp så började tankar om att istället börja från grunden och bygga hus. Då började sökandet av tomt, även det var inte lätt. Så när letandet inte gav resultat lade vi allt åt sidan och väntade.

Vi gjorde diverse inlägg om ”hus köpes” på Facebook. Vi fick en del tips och var på några husvisningar men även här inget som riktigt uppfyllde våra önskningar. I ett inlägg på Facebook ser jag en privatperson som funderar på att sälja sin gård. Jag hör av mig till hen och får ett svar om att vi gärna får komma på besök. Vi besöker dem och får en rundvandring. Första besöket kändes inte helt hundra, varför visste vi inte. Så det lades åt sidan och vi fortsatte letandet. Dock hade vi svårt att glömma gården. Så vi hörde av oss igen för ett andra besök. När vi då kom dit kände vi att det är här vi vill bo! Så efter lite funderande och dividerande så säger vi: vi köper det!
Sagt och gjort så blev det och idag är vi här med vår egna gård!

För att få en bättre inblick så kommer en liten sammanfattning av vår gårds innehåll. Huset är från cirka 1800- talet och såklart renoverat i etapper. Senaste stor renoveringar är gjorda i kök och badrum vilket var ett stort plus. I övrigt finns det såklart renoverings behov men inget som är akut, vilket gjorde huset inflyttningsklart direkt. På gården finns även en stor ladugård där finns idag; stall med tre boxar, sadelkammare under renovering, häst vagnsförvaring, ett tomt utrymme som i framtiden ska bli utbyggnad av stallet, snickeri och såklart stora skullan för hö förvaring. Utöver ladugården finns även ett lider, härbre, garage och ett lider med inbyggd jordkällare.

Framtidsplaner

Jag, Amanda, har alltid drömt om en egen gård med djur av olika slag. I nuläget har vi kommit en bit med min ”bucketlist”. Djur har alltid funnits hos mig då jag som liten växte upp på en bondgård så drömmen om en egen ”storhäst” som jag kan både köra och rida har funnits länge. När John och jag träffades hade han endast träffat på några enstaka hästar i sitt liv. När han sedan skulle bli djurägare till en drös med djur så var det bara att lära känna dem och börja lära sig djurskötsel. Inom ”hästbiten” främst så har kunskapen och utveckling gjort stora framsteg för honom. Idag kör och rider även han.

När vi flyttade hit fanns en del gamla hästvagnar som förvarats uppe på skullan, det hade räddat dem så alla var i väldigt fint skick. Före vi hade hästen dök det upp en otroligt vacker gammal promenadvagn till salu. Då började mina tankar och planer sväva iväg, så med det sagt så köpte vi den. I juni 2021 dök även en annan intressant vagn upp, en maratonvagn i fint skick, även där kunde jag ej hålla mig så nu finns även den här hemma. Eftersom vi bor på en holme är utbudet jämfört med fastlandet eller Sverige ej den samma. I dagens läge är det inte många som kör häst och vagn för till exempel brudpar eller evenemang. Så utbudet är ej stort men ännu oklart hur efterfrågan ser ut.
I och med det här så har vi nu planer på att få börja bedriva ett eget mindre landsbygdsföretag som ska kunna bistå med detta.

Andra framtidsplaner vi har är att få vara med på ”skördefesten på Åland” som är ett stort evenemang här hemma. Innan vi är där behöver diverse renoveringar och projekt färdigställas men möjligheten finns och närmar sig.

Vi har i år (2021) börjat slå vårt egna hö och är nu även registrerade som ett jordbruk. Det har också varit en milstolpe som vi nått fram till. Här finns visioner på att utvecklas och kanske börja sälja hö till andra gårdar och privatpersoner.

Djur är något som man aldrig kan få nog av. Deras tacksamhet, vänlighet och alla med sina egna personligheter. Vi har idag endel djur som bor här hos oss men plats finns för fler. Så utökande på djurfronten är något som strävas efter, vem vet vad som flyttar in här näst?

Sakta men säkert börjar renoveringar bockas av. En renovering som inte påbörjas men som är under bearbetning är stall utbyggnad. Då kommer det byggas till flera boxar och även spolspilta om möjligt. Så efter det kommer inackordering av häst vara en möjlighet.

Eftersom gården är från 1800- talet finns en del gamla skatter. Vartefter vi hittar gamla föremål i våra uthus får de flytta in på övre våningen i vårt härbre. Samlandet har givit resultat och föremålen ökar, så ett litet gårdsmuseum är något vi strävar efter.

Det finns många planer, vissa ändras från dag till dag och vissa är bestående. Ibland kommer det idéer, tankar och funderingar som skulle kunna gå vägen men är en bit att gå innan vi är där. Men nu har vi möjligheten att utvecklas och att kunna se en framtid som liknar de drömmar man har, så nu låter vi tiden avgöra och se vart det bär!

Uppdaterad 31.03.2022

Betyg: 5 av 5.