Sommarcafé och gårdsmuseum

Sommaren 2022 är det premiär öppning för vårt lilla sommarcafé (Syrenbackens café) och även för vårt gårdsmuseum! Caféet kommer att vara beläget på nedre våningen i vårt härbre och på övre våningen kommer det finnas ett litet gårdsmuseum med gamla föremål från gården.

Vi har valt att ha öppnings datumet den 28 maj 2022 då det är Åland Grönskar där vi även kommer att vara med som ”Plåpp Åpp Gård”.

Ett litet gårdscafé med temat återbruk

Ett litet sommarcafé på en gård med anor från 1800- talet. Tänk dig en fika ute på landet i en trädgård med äppelträd, blommor och djur i dess olika slag. Det kan inte bli bättre.
Vi kommer ha caféet som ett ”plopp upp”- café där vi kommer att ha öppet olika dagar och tider, mest för att vi jobbar med annat arbete på sidan av detta.

För att veta ÖPPETTIDER kommer det att finnas en Facebook- sida (https://www.facebook.com/gardsyrenbackenscafe) där öppettiderna uppdateras för varje dag det är öppet. Det kommer även finnas skyltar vid vägen för att se om det är öppet. Se även längst ner på huvudsidan så finns bilder på öppettiderna.

Nyckeln är det ”lilla”

Varför vi väljer att börja med ett café är för få lyfta de mindre gårdarna där ”litet” är själva nyckeln. Vi vill uppnå känslan av gemytlighet, närhet och värme. Caféet kommer att ha temat ÅTERBRUK, ett ämne som aldrig går ur tiden. Hur vi kommer att uppnå återbruk är genom att alla attiraljer som caféet har är köpt begagnat, antingen från loppisar eller genom att personer skänkt. Detta är för att vi vill minska avfallsmängderna och behovet av nytillverkning, något som i sin tur sparar både naturresurser och energi.

Vi vill även lyfta de mindre företagen så därför väljer vi att köpa våra bakverk från Annikas Hembageri och läsk & glass från enskilda mindre leverantörer.

För att veta vad som serveras gå in på underfliken ”sommarcafe meny”.

Gårdsmuseum av gårdens egna skatter

Eftersom gården är från 1800- talet finns en del gamla skatter kvar. Vartefter vi hittar gamla föremål i våra uthus får de flytta in på övre våningen i vårt härbre.

Samlandet har givit resultat och föremålen ökar, så ett litet gårdsmuseum är något vi ha tänkt öppna i samband med caféet. På museet finns det allt från hästredskap till spannmålsharpa.

För varje föremål finns det en liten text med info om vad föremålet är och vad de använts till. Även bilder på hur föremålen använts. Det finns även lite fakta om gården och lite bilder på huset från förr. Så lev in dig i en tid där dessa föremål var det som användes.

För att besöka museét kostar det 2 € för vuxna och 1 € för barn (från 7 år). Barn under 7 år gratis.
Detta för att vi ska kunna utvecklas och kunna fortsätta bedriva det vi älskar, gårdsverksamhet!

Cafét och museumet finns på gården så adressen är den samma som Gård Syrenbacken, Östergatan 139 22240 Hammarland.

Uppdaterat 31.3.2022